”Marraskuu”

av Harri Salmisto

Vi befinner oss nu i den mörkaste delen av året. Även om december har ännu färre soltimmar känns adventstiden inte lika mörk som november. På finska heter den här månaden ”marraskuu”. ”Marras” är ett mycket gammalt ord för döden och döendet. Och utifrån det kan man alltså säga att vi nu lever i dödens månad. 

Under november förkunnas Johannes Uppenbarelse från Kristensamfundets altare. Apokalypsen – som den också kallas –  innehåller skrämmande men också storslagna bilder om ”det som är och ska ske härefter”. Här uppenbaras stora hemligheter som har att göra med människosläktets och jordens framtid. Om allt detta berättas det om under dödens månad.

November: Marie-Helene Sund

Ordet apokalyptisk förbinds ofta med världens undergång. Men egentligen handlar Apokalypsen om att bygga upp något, inte bara om förstörelse. En ny stad ska uppstå som kommer att byggas av det finaste material jorden kan ge: ädelstenarna.

Det nya Jerusalem : Matti Visant

Även om det ser ut som om naturen dör i november, när blommorna vissnar, bladen faller till marken och allt blir grått och blött, så stämmer det inte. Det vi upplever är en del av det naturliga årsloppet som röjer plats och ger möjlighet till ett nytt liv som kommer att bryta fram till våren. Så berättar Uppenbarelseboken också att vägen genom strider, förstörelse och tårar leder framåt. 

När kyrkoåret i november avslutas med apokalyptiska bilder börjar strax därefter ett nytt år med advent och väntan på det ljus som Kristus kommer till jorden med. Apokalypsen vill i den mörknande världen stärka vår tro och medvetenhet om detta: om Kristus nära förestående födelse i våra hjärtan.